27 Eylül 2012 Perşembe

Bugün Futbol Oynamak Yasak



    Sabah gazete spor sayfalarına göz gezdirirken gözüme takılan bir haberi paylaşayım buradan. Çünkü baktım internette pek hakkında bilgi yok, sadece Birgün Gazetesinde yer alıyor. Burada Birgün Spor'a da bir artı parantez açıp söylemekte fayda var; Kemal Ilıkkan'ın yoğun çaba ve emekleriyle hazırlanan spor sayfasında kısıtlı imkan ve sayfaya rağmen çok iyi işler çıkarıyorlar. Gerek Erkut Tekinli Orhan Ulucalı(Borges Blog) Fırat Topallı(Uçan Hollandalı) kadrosu gerekse haber içerikleri olarak sayfalarca hazırlanan spor sayfalarına meydan okuyorlar. Gelelim habere...


    Haberimiz Nürnbergli  Almong Cohen ile ilgili. Cohen dün oynanan Hannover maç kadrosundan kendisini çıkardığını açıkladı. Sebebi ise Cohen'in İsrailli bir Yahudi olmasından kaynaklanıyor.  Yahudilerin kutsal günü olan Kefaret Günü'ne yani Yom Kipur'a Bundesliga maçının denk gelmesi nedeniyle oyuncu böyle bir istekte bulundu ve hocası da anlayışla karşılayarak buna onay verdi.

   Cohen "tam da bugün bir futbol oynayacak olmamız büyük bir talihsizlik ama hayatta futboldan daha önemli şeyler de var" diyerek bugünde arabaya binmenin dahi yasak olduğunu söyleyip bu nedenle futbolda oynayamayacağını söylüyor. Teknik Direktör Hecking ise "onun inancı bugün ona futbol oynamasını yasaklıyorsa biz de bunu anlayışla karşılamak zorundayız" diyerek destek veriyor.

    Kefaret Günü Yahudilerde en kutsal ve dini ağırlığı en büyük günlerden. 25 saatlik bir oruç tutuluyor ve insanlar günün büyük kısmını dualarla geçiriyor. Aynı durum Hertha Berlin'de de yaşandı. Berlin ekibinin teknik direktörü Luhukay Dresden maçı için Sahar'dan vazgeçemek zorunda kaldı ve bu durumu şöyle açıkladı; "bazı şeyler vardır, futboldan önce gelir."


   Bu hoşgörülü davranışları, herkesin dinini özgürce yaşayabilmesi adına tebrik etmek düşer bize. Ama bir de empati ile karışık bir soru sorayım bir de öyle düşünüp tartışalım bu meseleyi: Olmaz da hani olur ya, takımınızın şampiyonluk maçı var ve takımınızın yıldızı bel kemiğiniz umudunuz diyor ki "inançlarım gereği final maçında yokum" O zaman da şimdiki gibi olumlu bakar mıydık yoksa endüstriyel futbol ağzıyla profesyonellikten mi dem vururduk? Çok ince bir konu biliyorum ama tüm hoşgörü müessesesi bu sorunun cevabında gizli gibi durmuyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder