27 Ağustos 2012 Pazartesi

Radyodan Maç Ne Demek?




             Lig yayınlarının fahiş fiyatlara yıllardır ihalelerle satın alındığı Türkiye'nin en üst liginde bu sene bir eksik var. Bu sene radyo yayını yapılmıyor Süper Lig için. Radyodan maç demek mikrofonların statlardan statlara çevrildiği dönüşümlü anlatılan maçlar anlamına geliyor.

               Peki radyo yayını aslında ne demek? İnternet ortamında canlı anlatımlı olarak metinsel yazılara dökülen hatta Twitter'dan önemli pozisyonların Tweetlendiği bir ortamda ne radyo yayını diyebilirsiniz? Hatta radyodan maç yayını  mı kaldı canım bırakın şu geri kafalılığı diyerek haddinizin sınırlarını da zorlayabilirsiniz... Ama radyodan maç yayınları örneğin ateş pahası olan lig yayınlarını yayıncı kuruluştan izleyemeyen ailelerin hafta sonu eğlencesidir.

             Hafta sonu direksiyon sallayan bir taksicinin, minibüs şoförünün yol arkadaşı olan radyodan maç anlatımı bir bakmışsınız tüm taksideki ve minibüsteki yolcuyu da esir almış kulaklarını zapt etmiştir. Görmediği bir olayı anlatıcının hayal gücüyle birleştirerek sunmasına dinleyicinin geçmiş tecrübelerini eklemesidir radyodan maç yayını... Alex topu sola çekti dediğinde anlatıcı, dinleyicinin kafasında Alex'in önceki topu sola çekişleri belirir. Bir resim tamamlama işidir.

           Nostaljiktir. Mesela bana hep babamla 4 yaşında Florya'ya trenle gittiğimizde yolda radyodan dinlediğimiz maçtır hep radyodan maç yayını... Bunun gibi bir çok nostaljik olay ya da sosyolojik gerekçe açıklayabiliriz radyodan maç yayını için.

           Ama en önemlisi bir ayrımcılık var burada. İsteyenin televizyonlardan özet ya da canlı yayınlarla takip edebildiği maçları görme özürlüler maalesef erişemiyor. Onların tek iletişim aracı radyo. Ve futbolu seven bir görme özürlü için tuttuğu takımın maçlarını dinlemek çok keyifli olsa gerek.  100000 civarında olduğu belirtilen ama asla resmi rakamların bu olmadığının da belirtildiği görme özürlü vatandaşlarımız bu zevkten mahrum bırakılıyorlar.

        Yolların tekerlekli sandalyeli vatandaşlara göre düzenlenmediği görme özürlülere göre hazırlanan yollara belediyelerce saksıların konduğu özürlü asansörlerinde acelesi olan plaza insanlarının taşındığı bir ülkede görme özürlülerin bu ihtiyacı maalesef  gündeme dahi gelmiyor. Çünkü hayat ve sistem kendine göre "sağlıklı" kriterine uyana hizmet sunmakla meşgul.

         TFF yapılan ihalede radyo yayını için 2,5 milyon dolar istiyor ve bunu şu anda verebilecek ya da verebilen bir radyo yok. Radyo yayın ihalesi ortada kalmış bekliyor. Demirören federasyonunun umurunda mıdır bilinmez, herkes için ama bir an önce görme özürlü vatandaşlarımız için harekete geçilmeli... Federasyonun kendi sitesi üzerinden online yayın ya da farklı bir yolla, belki de TRT ile yapılacak bir anlaşmayla...Bir an önce harekete geçilmeli ve görme özürlü vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli.

1 yorum:

  1. Radyoda maç yayını nostaljik yanı nedeniyle sürekli olmalı tabii. Ben geçen sene arabada çok maç dinledim. Birde senin bakış açından görme özürlüler meselesi var -ki ben hiç bu açıdan bakmak aklıma gelmedi helal olsun iyi yakalamışsın.- Görme özürlü vatandaşlar açısından bakılırsa zaruri ihtiyaç gibi bence trt radyolarından birinin bu işe el atması lazım.

    YanıtlaSil