30 Ağustos 2012 Perşembe

Çin Malı Beşiktaş


              Futbol kitlelerin afyonudur sözüne anlaşıldığı itibariyle inanmasam da transfer futbolun afyonudur sözüne canı gönülden katılıyorum. Tüccar yöneticilerin çıkış yolu olarak gördüğü yanlışlarını kapatmak adına hamle olarak kenarda tuttukları transferler maalesef kaliteyi arttırmak yerine tam tersi etki yapıyor.

               Yapılan transferler iyi bir transfer politikanız yoksa takım içinde uyumsuzluktan başka bir işe yaramıyor. Ücret dengesizliği imtiyaz dengesizliği vs. Şampiyonlar Liginden elenmenin ilacı transfer şampiyonluğu kaybetmenin ilacı 10-15 tane transfer anlayışı maalesef Türkiye takımlarını da buralara getirdi. Beşiktaş'ı düşünün yaptığı transferlerle her sene transfer sezonunda adından bahsettiren kulüp bugün elindeki futbolcuları tutamayıp rakiplerine kaptırıyor. Peki neden? Çünkü bugüne kadar ki transferler hep olmayan paralarla yapıldı. Yeri geldi fondan para alındı yeri geldi beceriksiz başkan kendi cebinden verdi ve ortaya muazzam bir borç çıktı. Bu borcu FEDA ile kapatamayacağını Beşiktaş da çok iyi biliyor. Bir kaç sezon önce "çıldırt bizi başkanım" diyen taraftarlar da şu an o başkanların arkasından hiç de hoş şeyler söylemiyor!

               Ya da Şampiyonlar Liginden elenen Fenerbahçe... Fenerbahçe'nin transfer yapacağı söyleniyor ne için peki? Şampiyonlar Liginden önce yapılamaz mıydı bu transferler gerekli yerlere? Yapılma aşaması daha önce olsaydı da Fenerbahçe gruplara kalsaydı daha mantıklı olmaz mıydı? Ama burada işler transferle yürüyor. Şimdi alınacak isimlerle taraftarlara unutturulmaya çalışılacak bu hezimet ama umarım en azından Fenerbahçe taraftarı unutmaz.

            Futbol piyasasında son zamanda kontrolsüz Katar ve Çin sermayesi söz sahibi olmaya başladı. Araplar takım satın alırken Çinliler şimdilik sadece futbolcularla ilgileniyor. Premier Lige damga vuran Arapları bir kenarda tutalım şimdi. Çinliler Anelka v Drogba'yı Shanghai'ye getirerek futbol piyasasında adından sıkça söz ettirdi. Bu iki isimi bu ülkeye getiren de elbetteki ucu bucağı gözükmeyen maddi güç! Üst düzey kimi futbolcunun aldığı yıllık ücrete denk üşen aylık ücretler alan ikili burada olmaktan "çok mutlu" olduklarını belirtmişlerdi.

          Ama işler böyle "çok mutlu" gitmedi. Shanghai ilerleyen günlerde hissedarları arasında çıkan anlaşmazlıklar sonucunda maddi krize girdi. İkiliden bir miktar "feda" talebinde bulunulduğu ama onların bu konuya hiç yaklaşmadıkları da gelen söylentiler arasında. Kulüp yetkilisi hiç böyle bir şey beklemiyorduk, eğer böyle giderse masraflardan kurtulmak adına bu iki isimi satışa çıkarabiliriz diyor. Ayrıca Racing'ten alınan Moreno geçen hafta transferi duyurulsa da oynatılamadı. Sebebi ise bonservis ücretinin ödenememesi. Shanghai transfer balonu beklenenden çok daha kısa sürede söndü. Şu anki halleri hızlandırılmış Beşiktaş'ı andırdı bana...Büyük transferler,feda istekleri ve masraflardan kurtulma ihtiyacı...

           Para babaları ne zaman elini çekerse futboldan işte o zaman futbolcular gerçek değerleriyle transfer olacak ve kulüpler tüccarların elinde batık şirketlere dönüşmeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder