23 Ekim 2012 Salı

Spor Değil Savaş Basını

Blogu az çok takip edenler medyadaki nizamsız ve sırf provokasyon amacı güden haberlere takık olduğumu da fark etmişlerdir. Yine öyle haberler dolaşıma sokulmaya başlandı. Sebebi ise AEL maçına gidecek olan Fenerbahçe'yi siyasi bir cehennemin beklediğini göstermek. Bu haber yapılırken geçmişten de örnekler sunuluyor fazlaca abartılarak ve tek taraflı olarak.

Varan 1 olarak sunulan APOEL-Pınar Karşıyaka basketbol maçında yaşanan olaylardan bahsediliyor. Doğrudur, Karşıyakalı oyunculara fiili ve psikolojik saldırı sahada bulundukları her an hiç eksik olmamıştır ve açık bir şiddet eylemidir bu. Ama bunu kim yapmıştır? Faşist ırkçı tutumu açıkça bilinen yıllardır sağ hükümetlerin parmağında olan ve maçlarında "ayağa kalkmayan Türk olsun" diye tezahürat yapılan bir takım olan APOEL taraftarları yapmıştır.


Varan 2 olarak sunulan Apollon Limassol-Galatasaray Kadın Voleybol takımının yaşadığı zor anlara değiniliyor. Apollon maçı da aynı şekilde ırkçılık üzerine kurulu bir takım kimliği var ve tribün grupları da aynı bu minvalde şekilleniyor. Maç boyunca saha kenarlarına yerleştirilmiş dev Yunan bayrakları ve Türk düşmanlığı ile geçen maçta olay çıkması sadece küçük bir ayrıntıdır.

Rumlar Bunu Hep Yapıyor başlığını attıkları habere nedense Galatasaray Kadın Voleybol Takımının AEK ile İstanbul'da oynanan maçta yakılan Yunan bayrağını, AEKlilere sebepsiz yere marşlar söylerken sıkılan biber gazlarını -ki o maçta Galatasaraylılar da çok maruz kalmıştı o gaza- hiç gazetelerinde yer vermiyorlar.

PAOK'un İstanbul deplasmanını da olduğu gibi değil milliyetçilik penceresinden görmeye çalışan basın Kadıköy sokaklarında ki çatışmaları PAOKlular etrafa saldırıyor şeklinde haber yaparken eminim Yunanistan'da ya da Kıbrıs'ta da bizimkilere benzer şekilde Türkler bunu hep yapıyor şeklinde gazetelerine taşımışlardır.

AEL maçının ve takımının bu diğer iki takımdan ve diğer tüm olaylardan bağımsız olmasının sebebi tam da onların aksi istikamette bir kimliğinin olmasından kaynaklanır. Kuralar çekilir çekilmez kulübün sol kimlikli taraftar grubu tavrını koyarak Fenerbahçe'yi güzel bir şekilde karşılayacaklarını ve savaş siyasetinin futbolda bir karşılık bulamayacağını belirtmişlerdi. Hakeza son bir kaç gündür kulüp yönetimi de barış mesajları yayınlıyor ardı ardına... Yönetim olarak da taraftar grubu olarak da savaşın karşısında tavır alabilen bir kulüp AEL bizimkilerin bildiği diğerlerine hiç benzemiyor. Kesin olay çıkmaz diye bir garanti var mı? Elbette yok, ultra milliyetçiler her yerde çünkü ama diğerlerine göre çok az bir ihtimalden bahsediyoruz.

Şu açık şekilde görülüyor ki bu maça siyaset bulaştırıp gerginliği tırmandıran ya da tırmandırmaya çalışan Türkiye basını...Umuyorum ki sahadan mağlup ayrılacak olan iki takımdan biri değil Türkiye basını olur. Haklısınız farkındayım Türkiye basını ve ne utanması diyorsunuz içinden...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder