25 Ekim 2012 Perşembe

Petit Başkan Fransa Şampiyon!

Fransa 98 benim çocukluk zamanıma denk gelir. Evet, o kadar küçüğüm yani... O turnuvada unutamadığım iki maçtan biri Suker ve Zenden'in karşılıklı harika goller attığı 3.lük maçı ile Fransa efsanesinin başlangıcını tescil eden final maçıydı. O turnuvadan Hırvatistan ve Zenden hayranı olarak ayrılırken final maçında herkes Zidane ismiyle çıkarken ben kafaya Petit'yi takmıştım. Finalde son dakikalarda topu Taffarel'in yanından ağlara gönderirken 3-0 biten maçın son golünü de o atıyordu.

O dönem Arsenal'de forma giyen Petit bir kaç yıl sonra Katalanların Barcelona'sına katılmıştı. Aslında zirve gibi gözükse de o dönem Barca'nın bulunduğu durum göz önüne alınınca ne takım ne de bireysel olarak Petit pek bir varlık gösteremedi. Bir yıl sürdürebildiği Barca macerası tarihe "tutmayan transfer" olarak geçse de sanırım bu transferdeki sorun "tutmayan takımdı". Sonra yolu yine Ada'ya düştü ve bu kez Londra'nın mavilileri için ter dökmeye başladı. Chelsea o dönem şimdikinin paralı abisi değildi Londra'nın ama az çok hatırı sayılır bir ağırlığı vardı yine de... Ki o geldikten bir sene sonra Abramoviç de kulübe teşrif etmişti. Geçiş aşamasındaki aksayan takımda yine o vardı. 2 yıl daha oynadıktan sonra futbolu Ada'da bıraktı.

O finalden sonra kariyerinin üstüne koyar derken finalin etrafında döndü durdu ne bir adım geri ne bir adım ileri atabildi ve yeşil sahalara veda etti.

Petit'yi anmamın nedeni bir kaç gün önce yaptığı açıklamalar. Petit 2016 Fransa Futbol Federasyonu seçimlerinde aday olacağını belirtti.  Futbola artık siyasi yönden faydalı olmak istediğini söyleyen Petit; uluslararası oyunculara harcanan ekstra ücretlere düzenleme getireceğini amatör futbola yöneleceğini ve kadınlar futbolunu geliştireceğini vaat ederken "politikacıların futbola ve spora karşı küçümseyici tavırları var.Fransa'da milyonlarca sporcu var ama bunların hiç biri başkanlık seçimlerinde ortalarda gözükmüyorlar." diyerek nasıl bir yönetim anlayışı içinde olacağının da ip uçlarını verdi.

Belki "bi Cantona değil" ama başka bir hikayenin başlangıcı olabilir. Belki de 98 finalinin üstüne koyabileceği gün federasyon başkanı olacağı gündür, belki de kendi dönemindeki Fransa'ya onun başkanlığında dönülecektir...Kısacası Petit gibi futbolculara ihtiyaç var Platini gibi yöneticilerden ise Petit gibi güzel vaatli Fransız yöneticiler baş tacıdır nazarımda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder