27 Ekim 2012 Cumartesi

Futbol Adamları | Kitap




 Futbol Asla Sadece Futbol Değildir kitabının yazarı Simon Kuper’in yeni kitabı Futbol Adamları çıktı. Futbol Adamları Oyuncular-Menajerler-Diğer Futbol Adamları olmak üzere üç bölüme ayrılmış. İthaki Yayınlarından çıkan bu kitapta bir çok isime yer veren Kuper onların hayatlarına objektiften ziyade sübjektif yorumlar katarak yazısını tatlandırıyor. Tamamen objektif portreler yerine kendinden bir şeyler kattığı hikayelerde çok daha farklı unsurları gözlemleyebiliyorsunuz.

Futbol oyunu, konuşanı çok okuyanı az bir alan olarak göze çarpıyor Türkiye’de.  Klasik deyimle 90 dakikalık maç için günlerce konuşan güruh 2 dakikasını ayırıp o maçın analizini bile sağlam elden okumaz ya da istatistik hayatına hiç girmemiştir bile.

Oyunu “farklı” yönden okuyan Simon Kuper de baktığı yönden yazmaya devam ediyor haliyle. Türkiye’de Futbol Asla Sadece Futbol Değildir kitabıyla tanınan yazar Financial Times gazetesinde haftalık yazılar yazıyor. Oyunu okuyan daha doğrusu “farklı” okuyan herkes için “kutsal” kabul edilen bu kitaplar sınırlı sayıda kişiye hitap edecek seviyede kalıyor maalesef. 

Kitabı okurken isim olarak tanıdığınız ama kişilikleri ile ilgili en ufak bir bilginiz olmayan oyuncuların hayatları ile ilgili bilgi sahibi oluyorsunuz. Çünkü Kuper’in kültür birikimi bunu karşılayacak yeterlilikte. Sosyoloji,sinema, popüler kültür ögeleri,medya düzeni yazılarına iliştirdiği alanların başında geliyor.

Hala antrenmanlara metro ile gelip giden Xavi’yi,  tüm kariyerini Milan’da geçiren Maldini’ye karşı nefret duyamayan İnterlileri, İngiltere’de sürgünde olan Fabregas’ı(kitabın yazıldığı dönemde), Cantona efsanesini ve Messi ile ilgili Arjantin’de anlatılan Pİbe’nin Rüyası gibi bir çok hikayeyi  bu kitapta bulacaksınız.

Kitapta yolu Türkiye’den geçen isimlere de rastlamak mümkün. Bir dönem Çaykur Rizespor’da forma giyen Pele’nin veliahtı diye lanse edilen Freddy Adu’yu Nicolas Anelka’yı Frank Ribery’yii Dirk Kuyt’ı,  Guus Hiddink’i de farklı bir gözle göreceksiniz. Örneğin Ribery’nin Galatasaray’a gelişi ile ilgili Kuper şöyle diyor: …Şüpheli kulüplerden hoşlanan şüpheci menajerleri vardı. Türkiye’de Galatasaray’la kısa bir süre geçirdikten sonra Marsilya’ya katıldı…

Fenerbahçe’nin yeni transferi Kuyt ile ilgili bir bölüme de yer veren Kuper onunla ilgili onun ağızından  şu cümlelere yer veriyor : Katwijk’te ( doğduğu yer) bazı şeyler olduğu gibi kabul edilir. FC Utrecht’e geldiğimde bazı heriflerin sevgilileriyle birlikte yaşadığını çocuk sahibi olduğunu ancak bundan sonra evlenmeyi düşündüklerini gördüm…

Kahramanlıkların ya da sporcuları baştan sona yeren yazıların yanında “çölde vaha” gibi gelen bu bir nevi portreler kitabında  ufak tefek çeviriden kaynaklandığını düşündüğüm terimsel hatalar olsa da(santrhaf gibi kullanımı yaygın olmayan bazı kelimeler gibi)  kitap okunmayı fazlasıyla hak ediyor.

2010-2011 yılı verilerine göre 460000 lisanslı futbolcu ve yaklaşık amatör ve profesyonel 15000’e yakında antrenörün olduğu Türkiye’de bu  kitabı bırakın futbolu seven taraftarların alması ilk elden alakalı kişiler olarak onların alması bile yüksek satış adedi getiriyorken futbolu  okumayı değil konuşmayı seven toplumumuzun bu kitaba göstereceği “alaka” benim açımdan büyük merak konusu…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder