7 Ekim 2012 Pazar

El Clasico: Guernica'dan Sonrası...

         Picasso'nun evine  baskın yapan Nazi subayları Guernica tablosunu görünce "bunu siz mi yaptınız?" diye sormuştu. O da "hayır" demişti, "siz yaptınız"... Picasso baştan sona kadar haklıydı, İspanya İç Savaşını anlattığı tablosunu o değil ülkesini bu hale getirenler yapmıştı. Seçimle Cumhuriyetçilerin başa gelmesini Franco komutasındaki milliyetçi güçler durdurmak istemiş ve bu savaş 3 yıl sürmüştü. İşte bizim El Clasico'muz o günlere dayanır. Biz o günden beri her gün El Clasico maçına çıkar gibi başlarız güne diyordu bir Katalan...

       İstatistiklere yer vermeye gerek duymuyorum. Çünkü bu maç puan durumuna göre ya da istatistiklere göre oynanan bir maç değil, en azından Barcelona için! Katalanların moral kaynağı Barca demek haksız bir yakıştırma olmaz sanırım. Gary Lineker şöyle demişti; "bu bir derbi değil sanki Katalunya'nın İspanya'ya karşı savaşıydı. Kendimi Katalan askeri gibi hissettim"... İşte Barca tarafında durum bundan aşağı kalır bir şekilde açıklanamaz.

     Hafta sonu oynanacak maçta tribünler Katalan bayrağı koreografisi ile donatılacak. En siyasi El Clasico diye bahsediliyor bu maçtan. Hükümet İspanya'da zam bombardımanına başlamış durumda, sokaklar son yıllarda olmadığı kadar hareketli ve fitil ateşlenmiş durumda. Katalanlar ise kararlarını çoktan vermiş ve inmek istiyorlar bu gideceği durağı belli olmayan İspanya treninden...Haklı kavgalarını eze eze alabildikleri bir ortam olarak futbolu Katalanlar çok seviyor ve bu Barcelona'yı onlar için  bir kez daha değerli kılıyor.

    7 Ekim günü "en siyasi" El Clasico diye adlandırılan maç aslında her maç o "en siyasi" sıfatını taşıyor. Bir Barcalı için ya da Barca sempatizanı için bir şampiyonlar ligi finalinden çok daha fazla önem taşıyorsa bu maç işte o "en siyasi" sıfatı için çok daha fazla önem taşıyor. Real Madrid için bu maçın belki de o kadar da önemli değil... Faşizmle yapmadığımızı bırakmadık şimdi de sahada sizi yeneceğiz diye bir sloganları olamaz sanırım...Tek dertleri sportif gibi gözüküyor ama Ramos'un milli takımda Katalan oyunculara İspanyolca konuşun sözü tüm Madrid takımının genel havasını yansıtıyor bence. Bu takımda kaç tane İspanyol futbolcu var ki sorusu ise beyhude bir naiflikten öte bir şey değil! Kuyt uçaktan iner inmez "Galatasaray'a golüm var" demesinin sebebinden çok daha  anlam ifade ediyor bir Portekizlinin Barca maçında ekstra motivasyonla oynaması.

    Pazar günü oynanacak maç bir maçtan daha fazlası... Tıpkı Barca'nın bir kulüpten daha fazlası olması gibi...Tüm bu anlattıklarımı gereksiz bulan sadece futbol izlemek isteyenler "futbol sadece futboldur" diyebilir onlar sadece görüşlerine saygı duyacağım insanlar olarak kalır ama bu maç sadece futbol için oynanmıyor bunu bilmelerinin de  faydası olur! Ben futbolu asla sadece futbol olmadığı için sevebilenlerdenim. O yüzdendir ender gelişen Osasuna ataklarını Los Galacticos'a tercihim... İşte bu tür sebeplerden dolayı da futbol sadece futbol olsaydı benim için hiç bir anlam ifade etmezdi. Menotti'nin de dediği gibi "sadece futboldan anlayan futboldan da anlamaz"... Milyonlarca Katalan'ın özgürlüğü için sokağa inmesine ben buradan "gol" diye destek veriyorsam futbol işte biraz da bu yüzden güzeldir. Maç ne olur bilemem ama bu savaş hiç bitmeyecek, ta ki Barcelona kulüp başkanları Katalan halkının çağrılarını gelirlerin önüne koyacağı güne kadar!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder