17 Kasım 2012 Cumartesi

Kitap Fuarı İçin Futbol Severlere Tavsiyeler


Oyunu izleyenin çok oluşu ama okuyan taraftarın azlığı hepimizin malumu. Bir maç hakkında saatlerce özet görüntüsüz programlarda amiyane tabirle dedikodulara kulak kabartan bir toplum olarak analizle pek aramızın olmadığı da bir gerçek. Bu konu sadece sporla futbolla da kısıtlı değil tabi, “kitabını okumak sıkıcı dizisini filmini yaparlar” laf kalıbı da muhtemelen sadece bize özgüdür. Neyse asıl meseleye gelelim bu hafta İstanbul TÜYAP Kitap Fuarına ev sahipliği yapıyor. Kitap severlerin bayramı gibi kabul gören haftada bizde futbol kitaplarına bir göz atalım dedim.
Türkçe içerik olarak sıkıntı çekilen bir alan olan futbol kitapları bölümünde bu işin lokomotifliğini İletişim Yayınları yapıyor. Standlarına göz attığınızda öne çıkan spor kitapları “Düğünde Kalabalık, Taziyede Yalnız Diyarbakırspor”, “Trabzon’da Futbolun Toplumsal Tarihi; Mektepliler Münevverler, Meraklılar”, “Memleket Futbolundan Portreler; Onun Gibisi Gelmedi” , “Mağlubu Anlatmak” ve “Futbol ve Kültürü”… İlk kitap bugünlerde deplasmana gitmekte dahi zorlanan bir zamanlar Süper Lig havası soluyan Diyarbakırspor’un nasıl siyasi planlara kurban gittiğini ya da siyasetin bir takımı nasıl kötü etkilediğini anlatıyor ve şu anki taziye evinin yalnızlığının içler acısı halini gözler önüne seriyor.  Diyarbakırspor bir Barcelona bir Bilbao örneği olmak isterken hiçbir kimliğe bürünemeden bir yitiriliş hikayesinin başrolünü alıyordu istemeden ve Faruk Arhan da bunu anlatmış.
Sevecen Tunç bizi Trabzon’daki futbol atmosferini roman diliyle anlatarak cumhuriyetin ilk yılları ve 1960’a uzanan dönemde Trabzon’un merkeze kendini kanıtlama isteği ve Şark’ın merkezi kimliğine kavuşurken futbolun oynadığı rol anlatılıyor.
Cem Zamur’un Portreler kitabında da  efsane deyince aklına Metin Oktay, Lefter, Hakkı Yeten gelenlere ders niteliğinde bir öğreticilik sunuluyor. Kim yok ki bu portrelerin içinde Kelle İbrahim, İsfendiyar Açıksöz, Ertan Adatepe, Cihat Arman, Ali Artuner, Doğan Babacan, Hüseyin Çakıroğlu, Basri Dirimlili, Nedim Doğan, Şükrü Gülesin, Galip Haktanır, Mehmet Ali Has, Fethi Heper, Garbis İstanbulluoğlu, Gündüz Kılıç, Lefter Küçükandonyadis, Metin Oktay, Yasin Özdenak, Yılmaz Şen, Yusuf Tunaoğlu, Hakkı Yeten...
Mağlubu Anlatmak kitabı ise İslam Çupi’nin kaleminden spor yazılarını kapsıyor. Son kitap Futbol ve Kültürü ise futbolun saha çizgileri içinde kalan kısmının hakkını vermeyi bir kenarda tutup dışındaki hayatı anlatıyor, sorguluyor.   Futbol bir popüler kültür ürünü mü yoksa farklı bir entelektüel dünya mı var soruları  tartışalı durulurken cevap bulmakta yardımcı bir kaynak olarak başvurulabilecek bir kitap.
Bir diğer yayın evi olan İthaki’de de Simon Kuper’in kitaplarına ulaşmak mümkün. Son kitabı Futbol Adamları’ndan tutun da Futbol Asla Sadece Futbol Değildir, Futbolun Şifreleri ve Ajax-Hollandalılar ve Savaş  kitabına kadar tüm yayınlarını bulabilirsiniz. Futbol Adamları kitabı İletişim Yayınlarından çıkan Onun Gibisi Gelmedi’yi andıran bir kitap. Dünya futbolunun yıldızlarının tüm hallerini bulabilmek mümkün. Muhakkak sizde sevdiğiniz yıldızın bilmediğiniz bir özelliğini bulacaksınız kitapta; Xavi’nin antrenmana metroyla gelmesini bilmeyenler için de birkaç mütevazılık örneğini Xavi ve İniesta için bulmak mümkün!
Son kitap da Sel Yayıncılıktan çıkan Nick Hornby’nin Futbol Ateşi kitabı… Çevirisinde de sevdiğimiz spor yazarlarından Bağış Erten’in imzası bulunan kitapta futbol ve hayatı okuyoruz. “Hayat futboldan ibarettir” ve “futbolda dolu dolu bir hayat var” arasında sıkışıp kalanların hikayesinin anlatıldığı kitapta futbol severler için şu söyleniyor: Edebiyatseverler için bu bir roman olabilir. Hornby'severler için de koleksiyonun kıymetli bir parçası. Oysa futbolseverler bu kitaba bakınca başka bir şey görüyor. Çünkü gerçekten futbol bir dinse, bu da onun kitabı olmalı…
Fuar bana “nerede o eski kitap fuarları” dedirtse de dershanelerin ve onların yayın evlerinin ganyan bültenlerini andıran konu anlatımlı ya da tüyolu çıkabilecek sorular tarzında soru kitapları yüzünden;  yine de bu kitaplar görülmeli. Görülmekten ziyade okunmalı…Fuar 25 Kasım’a kadar İstanbulluların ziyaretini bekliyor.
Naçizane öneri olarak da futbol dışı kitaplar da ilginizi çekerse eğer Emrah Serbes’in yeni çıkan Hikayem Paramparça kitabına bir göz atın derim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder